Erfgoedinitiatieven in Apeldoorn: Pilot in de Cultuur- en erfgoedmonitor Gelderland | Projectcoördinatie en onderzoek
Looptijd: juni – december 2024
Opdrachtgever: Provincie Gelderland en Cultuur Oost
In deze pilot geven we erfgoed, stap voor stap, een centrale plek in de monitor. Dit doen we door de Culturele Atlas aan te vullen met cijfers van erfgoedinitiatieven. Het gaat om cijfers over financiële stromen, specifiek de inkomsten, subsidies en (personele) lasten. In nauwe samenwerking met Erfgoed Gelderland is gekozen om als pilot te starten met initiatieven die aangesloten zijn bij Erfgoedplatform Apeldoorn. Naast het in beeld brengen van de financiële stromen gaan we in gesprek met de erfgoedinitiatieven om specifieke vraagstukken die spelen aan het licht te brengen.
De organisatiegraad van werkenden in de creatieve sector | Projectcoördinatie en onderzoek
Looptijd: maart – juni 2024
Opdrachtgever: De Creatieve Coalitie
De Creatieve Coalitie (DCC) zet zich in als collectieve belangenbehartiger voor werkenden in de
creatieve sector Om een completer beeld te krijgen van de verschillende belangen-, beroeps- en vakverenigingen die er in de culturele en creatieve sector in Nederland zijn heb ik samen met Henk Vinken (Pyrrhula Research Consultants) een inventarisatie gedaan van organisaties die zich inzetten voor professionals in de cultuursector, zowel landelijk als in de regio. Op basis van deskresearch en gesprekken met regionale organisaties is een categorisering gemaakt naar onder andere werkveld, activiteitenniveau (landelijk of regionaal) en lidmaatschap van DCC. Daarnaast is een vragenlijst uitgezet onder organisaties die zich inzetten voor werkenden.
Monitor Waarde van cultuur 2024 | Projectcoördinatie en onderzoek
Looptijd: juni 2023 – september 2024
Opdrachtgever: Het PON & Telos, in opdracht van BrabantStad
De monitor Waarde van cultuur laat op basis van feiten en cijfers zien hoe het er voor staat met de cultuur in Brabant. Het toont bestuurders, beleidsmakers en cultuurprofessionals de waarde van cultuur voor Brabant en kan hen helpen bij het maken van plannen en beleid. Dit is de vierde editie van de monitor, die tweejaarlijks verschijnt en steeds doorontwikkelt. De monitor wordt uitgevoerd door Het PON & Telos, Pyrrhula Research Consultants, Boekmanstichting en Kunstloc Brabant. Net zoals in de vorige edities, ben ik deze keer voor het PON & Telos betrokken als projectcoördinator en onderzoeker. In 2024 verschijnt de monitor voor het eerst online als website én online dashboard: www.waardevancultuur.nl
Cultuurindicatoren voor de gemeente Breda | Advieswerkzaamheden
Looptijd: Februari 2024
Opdrachtgever: Gemeente Breda
De gemeente Breda heeft gevraagd om de beleidsdoelen uit het uitvoeringsprogramma 2025-2028 om te zetten naar meetbare indicatoren. Gekeken is naar welke indicatoren reeds beschikbaar zijn in bestaande monitoringsinstrumenten, welke indicatoren nog op te halen zijn (en op welke manier dan) en welke doelen/indicatoren erg lastig te meten zijn. Ook is gekeken welke indicatoren mogelijk opgehaald kunnen worden via de Bredase stadsenquête, met hierbij aandacht voor de vraagstelling en antwoordcategorieën in provinciale en landelijke cultuurpeilingen.
Erfgoedvrijwilligers in beeld | Projectcoördinatie en onderzoek
Looptijd: oktober 2022 – december 2023
Opdrachtgever: Het PON & Telos, in opdracht van Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN)
In opdracht van het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland
(OPEN) doen we onderzoek om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van het
vrijwilligersbestand van de erfgoedsector. Dit onderzoek, dat in alle provincies wordt uitgevoerd,
is een vervolg op een eerste pilot onderzoek in de provincie Zuid-Holland. Het onderzoek bestaat uit vragenlijstonderzoek onder erfgoedinitiatieven, het indelen van erfgoedinitiatieven naar functie en inhoud en het verzamelen van data om een realistische inschatting te kunnen maken van het aantal vrijwilligers en werkzame personen in de erfgoedsector. We publiceerden 12 deelrapporten (voor iedere provincie één) en een overkoepelend landelijk rapport.
Verkenning arbeidsmarktpositie zzp’ers Culturele en Creatieve sector | Onderzoek
Looptijd: juni – november 2023
Opdrachtgever: Pyrrhula Research Consultants, in opdracht van Boekmanstichting
Dit inventariserende onderzoek is een eerste verkenning van de reeds beschikbare én gewenste informatie rondom de culturele arbeidsmarkt en in het bijzonder de arbeidsmarktpositie van zzp’ers in de culturele en creatieve sector. Aanleiding is dat er op dit moment nog geen algemeen gedeeld zicht is op wat de arbeidsmarktpositie van deze zzp’ers is. Er lijkt een grote behoefte aan harmonisatie van de aanpak om tot deze inzichten te komen. Aan de hand van bestaande bronnenonderzoek en gesprekken met verschillende stakeholders maken we op een aantal kernthema’s een overzicht van beschikbare informatie en een plan van aanpak hoe die informatie te beschrijven en te ontsluiten zijn. Klik hier voor de volledige publicatie.
Cultuur in Breda | Onderzoek
Looptijd: juni – september 2023
Opdrachtgever: Pyrrhula Research Consultants, in opdracht van de Gemeente Breda
De gemeente Breda werkt aan het opstellen van een nieuwe cultuurvisie en beleidskaders. De gemeente zou de doelen en plannen voor kunst en cultuur in de gemeente graag willen staven met feiten en cijfers over de stand van zaken op het gebied van cultuur in Breda. De gemeente wil in de volle breedte van de lokale cultuursector weten wat er speelt, wie welke aanbod biedt en hoe dat ontvangen wordt. Een dergelijk compleet inzicht biedt de gemeente mogelijkheden om te bezien waar ze vooral op moeten inzetten en waar dat wellicht minder urgent is. Op verzoek van de gemeente onderzoeken we wat er op het gebied van het culturele domein kenbaar en meetbaar te maken is.
Psychosociale arbeidsbelasting in de mobiliteitsbranche | Onderzoek
Looptijd: juni – september 2023
Opdrachtgever: Onderzoeksbureau Claudia de Graauw, in opdracht van OOMT
Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (OOMT) wil weten hoe het gesteld is met psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen de mobiliteitsbranche. Het gaat dan over hoge werkdruk, ongewenst gedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten op de werkvloer. Met dit onderzoek brengen we de huidige stand van zaken rondom dit onderwerp in kaart door middel van vragenlijstonderzoek onder werknemers en werkgevers in de branche.